Klímagépész

Professzionális légtechnikai és gépészeti megoldások

Szolgáltatásaink

Klíma - és légtechnikai rendszerek

  • forgalmazása
  • telepítése
  • szervizelése, javítása
  • karbantartása
  • üzemeltetése

Faincoil-berendezések (légbefúvásos hűtő/fűtőrendszerek)

Ott, ahol nemcsak a fűteni, hanem hűteni is kell, sőt szükséges egyes helyiségek friss levegővel való ellátása, optimális megoldás a fancoil-rendszer telepítése. A fancoil lényegében egy konvektor: sűrűn bordázott hőcserélő, melyen egy csendes ventilátor keringteti a levegőt. A csöveken lévő sok kis borda miatt által sokszoros a hőleadó felület. Ennek és a ventilátoros keringtetésnek miatt a berendezés hűtésre is megfelelő, ha hideg vizet áramoltatunk rajta. A melegvizes-radiátoros szisztémához képest a fancoilnál a hőszigetelésre jobban kell figyelni: páradiffúziótól mentes anyagot kell választani a hideg vezetékek felületének a párakicsapódását megakadályozandó. A fancoil jelentős energiatakarékosságát okozó tényezők közül a legfontosabb, és ez hozza a legtöbb megtakarítást is, hogy fűtéskor nem kell a radiátoroknál megszokott 75–90 Celsius-fokos előremenő vízhőmérséklet, elég a 40 fok. Emiatt tökéletesen összekapcsolhatók a fancoil-rendszerek a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, geotermikus rendszerekkel, ami további energiamegtakarítást tesz lehetővé. Nem beszélve egy másik praktikus energiatakarákos tényezőről, arról, hogy minden helyiségben külön állítható be a hőmérséklet.

Légkezelők

Komfortcélú légtechnikai rendszer telepítését több tényező miatt lehet indokolt: szagelszívás, nyílászáróval nélküli helyiségek szellőztetése, az esetleges légszennyezés-koncentráció hígítása, illetve szellőzés-légfűtés. Létezik szabadáramlású, gravitációs (indirekt), továbbá kényszeráramlású, ventilátoros (direkt) szellőzés. A gravitációs rendszerek alapelve, hogy levegőoszlop hőmérséklet-különbsége miatt nyomáskülönbség jön létre, így áramlás kezdődik. A gravitációs áramoltatás korlátait, a kezelhetetlen légáramokat oldják a ventilátor létrehozta nyomáskülönbséget felhasználó rendszerek. Szellőzőrendszer telepítési feltétele, hogy legyen honnan friss levegő, és hogy a használt levegőt legyen hová kidobni. A szellőztető levegőt befúvás előtt kezelni szükséges, ami szűréssel, hevítéssel, hűtéssel, nedvesítéssel, szárítással, olykor sterilizálással történhet. A légkezelés korábban falazott szerkezetekből készített légkezelőkben történt, de manapság az modulrendszerű légkezelő szekrények az elterjedtek. A légkezelőegységet ezekből a rakják össze a megcélzott légminőségnek és -mennyiségnek megfelelően.

Folyadékhűtő

A folyadékhűtők a fancoilos, illetve más rendszerekhez állítanak elő kellő mennyiségű és hőmérsékletű hideg/melegvizet. A folyadékhűtők hagyományos alkalmazási területei olyan épületek, melyekben a léghűtés fontos követelmény, de használhatók padló-, fal- és plafonfűtésnél is.

Szekrényklíma

A szekrényklímák kis és közepes hűtőteljesítményekre optimalizált berendezések. Speciális, pontosan szabályozott légállapotot igénylő helyiségek (labor, hangszerraktár, könyvtár) klimatizálására alkalmasak. Kicsi helyigénye miatt magában a helyiségben is el lehet helyezni, felfelé vagy lefelé, akár az álpadlóba fúvó megoldással. A szekrényklímáknak közvetlen párologtatóval, külső léghűtésű hűtőaggragáttal és központi hűtött vízrendszerre kötött változatai léteznek. Beleépíthető mikroprocesszoros szabályozó, illetve kiegészíthető elektromos fűtéssel és gőznedvesítővel.

Split- és multisplitrendszerek

A split osztott rendszerű klimatizálást jelent, vagyis hogy a rendszer egy beltéri és egy kültéri egységből áll. A kültéri egységbe kerül a kompresszor, ami egyrészt azt jelenti, hogy a rendszer működése jóval kisebb zajjal jár, másrészt a hűtésnél keletkező hőből sem marad vissza. A beltéri egységet pedig a hűtendő helyiségbe szerelik oly módon, hogy a leghatékonyabban tudja forgatni a levegőt. A multisplitrendszerekben – a szereléstől függően – szinte korlátlan számú beltéri egység telepíthető.

Technológiai célú splitberendezések

A nagy méretű szerverhelyiségek, számítógéptermek és telekommunikációs központok igénylik pontos páratartalom-szabályozást és a nagy légszállítási teljesítményt. Ezen paraméterek szabályozását a maximális üzembiztonság figyelembevételével szükséges megvalósítani, miközben a lehető legkisebb energiát használjuk föl. Rendelkezésre állnak szekrényklímák, preciziós splitberendezések és monoblokk-készülékek, illetve ún. rackcoolerek, melyek közvetlen hűtést is biztosítanak számítógépes és telekommunikációs szekrényeknek.

Hőszivattyú

A hőszivattyú technológia alapja a levegőből, természetes vízből, talajvízből vagy a földből nyert energia hasznosítása. Az Energy Save svéd cég hőszivattyúi 30 év fejlesztésének eredménye. A jó minőségű alkatrészek garantálják a minimum 40 éves élettartamot, amely időtartam alatt a hőszivattyú 10 évente megtermeli a felhasználó befektetett költségét.

Daikin VRV-rendszerű (Variable Refrigerant Volume – változó hőközeg mennyiség) berendezések

A Daikin VRV-rendszerének lényege, hogy összetett módon szabályozza a rendszerben áramló hűtőközeg-mennyiséget, a komplex rendszerben és az egyes hűtő-fűtő beltéri egységekben egyaránt. Mivel hűtési-fűtési folyamatban a hűtőközeg bonyolult nyomásnak van kitéve, illetve jelentős állapotváltozásokon megy keresztül, ez nem egyszerű feladat, és a hűtőközeges rendszerek ezen elvek alapján működő megoldásait összetett vezérlő elektronika irányítja.

Légfüggöny

A légfüggöny voltaképpen egy "láthatatlan ajtó", melyen áthaladva csak annyit érzékelünk, hogy hirtelen meleg lett. Légfüggönyt leginkább bejárati ajtóknál használunk, de akár két belső helyiség elválasztásához is megfelelőek. A különböző hőmérsékletű tereket úgy választja el egymástól, hogy megakadályozza a hőátadást a fűtött vagy hűtött részből a fűtetlen-hűtetlen helyiség vagy a külső tér felé. Légfüggönnyel jelentős energiát és természetesen pénzt takaríthatunk meg.

Csőventilátor

A csőventilátor a légtechnikában leginkább használt ventilátortípus, főleg a levegő csővezetéken történő eljuttatására alkalmazzuk. Használható elszívásra, befúvásra, és közvetlenül a csőhálózatba lehet beszerelni.

Termoventilátor

A termoventilátorokat régóta alkalmazzák a fűtéstechnikában, főleg ipari létesítményekben. Az utóbbi időben alaposan átalakultak, kisebbek lettek, és sokkal szebbek is lettek. Mindemellett a jelentősen javult a használt anyagok minősége, kisebb lett a zajkibocsájtás és a súlyuk is. És ezek után már nem is kizárólag ipari felhasználásra alkalmas eszközök, egyre szélesebb körben szerelik be kisebb műhelyekbe, mélygarázsokba, bevásárlóközpontokba, plázákba, áruházakba, illetve olyan helyekre, ahol melegvizes rendszer működik.

Partnerünk

Találja meg az Önnek megfelelő klímát
www.klimashop.hu